Низ вековите, Охрид ги привлекувал посетителите поради неговата природна убавина како и кристални води кои содржат голем број на се уште неоткриени мистерии. Да започнеме да чекориме по охридските калдрми и да истражиме што крие овој прекрасен град кој е заштитен од УНЕСКО.
Заедно со NBL Probiotic Gold ја откриваме симбиотската врска помеѓу храната и пробиотиците како и сите предизвици со кои можеме да се соочиме за време на едно патување.
1.Кулинарската сцена во Охрид
Сместен покрај спокојниот брег на Охридското Езеро, овој шармантен град може да се пофали со енергична кулинарска сцена длабоко вкоренета во традицијата.
Од раздвижени пазари до чудни семејни ресторани, секој агол на Охрид нуди ризница на деликатеси кои чекаат да бидат истражени.
Не може да се зборува за македонската кујна без да се споменат ферментираните намирници. Од иконското киселото млеко до туршијата, ферментираната храна е основна храна во македонските домаќинства.
Секако не може да се заборави и скарата, која е составен дел од скоро секој ресторан во овој град, како и богатата понуда на риба.
2.Тајните на охридските пазари
Овде живописните тезги се преплавуваат со свежо овошје, зеленчук и занаетчиски сирења, нудејќи поглед во земјоделското изобилство во регионот. Помеѓу безбројните понуди, може да се најдат локално произведена храна како што се „кајмак“ и „ајвар“, како и многубројни слатки карактеристични за овој град.
3.Пробајте од вкусните охридски специјалитети
Охридско ѓомлезе, тресена пастрмка, охридски чомлек и охридска торта, се само мал дел од традиционалните јадења кои по уникатен рецепт се подготвуваат само во Охрид.
Посетете некој од рестораните кои ги нудат овие специјалитети. Најчесто се наоѓаат во старата чаршија како и во рестораните покрај езерото.
4.Потенцијални ризици при дегустирање на храна за време на вашето патување
При вашето патување, иако сте на домашна територија, важно е да се придржувате до некои правила кога ќе ја пробувате кујната на овој град.
Ферментираната храна, иако богата со пробиотици, е подложна на топлина и може брзо да се расипе на топли температури. Кога патувате неопходно е да бидете внимателни со овие производи за да избегнете труење со храна или дигестивни нарушувања.
Скарата, доколку не е соодветно подготвена, може да биде носител на разни бактерии кои го нарушуваат дигестивниот систем. Избегнувајте конзумирање на преработено месо за време на најжешкиот дел од денот и од места каде тоа се подготвува во надворешни услови.
5. Важноста на пробиотиците при патување во Охрид во лето
Пробиотиците се неопходни кога патувате во лето, бидејќи тие помагаат да се одржи здрава рамнотежа на цревните бактерии, што може да се наруши со промени во исхраната, водата и изложеноста на нови средини.
Оваа рамнотежа е од клучно значење за дигестивното здравје, имунитетот и целокупната благосостојба, особено за време на патување.
Иако во Охрид храната е најчесто безбедна, не заборавајте да понесете и конзумирате 1-2 кесички NBL Probiotic Gold дневно, кој одлично се справува со сите предизвици и помага во зајакнување на имунолошкиот систем.